Be My Followers

Wednesday, November 1, 2017

WARKAH CINTA TENTERA💚


Image may contain: one or more people, people sitting and outdoor

Untuk terus hidup bersama kamu wahai Tentera
Sabar dan dan ketabahan itu wajib ada di tahap paling tertinggi ...
Kerana akan ada satu masa bila aku menjadi suri hatimu aku tidak mampu membuat keputusan hanya mampu rela akan apa keputusan yang telah kau putuskan di atas arahan buat kamu...

Rela dan terpaksa adalah satu yang berbeza
Namun bagi aku itu tiada makna,
sebagai mana hebat sekalipun pun aku menghalang pemergian kamu,Namun ia tidak akan memberi makna ,Jadi kerelaan untuk tugas kamu adalah 1000% walau bagai mana sekalipun..
Walau dalam keadaan terpaksa hakikatnya

Semoga pengorbanan kita bersama ini akan ada ganjaranya kelak..
Siksa merindu akan orang terasyang adalah lebih sakit dari kita dihiris pisau...

Doa dan harapan
Kejujuran kesetian
Keikhlasan pengorbanan
Kekal selamanya
Semoga kita baik-baik sahaja

Cinta di sebalik tembok rindu,
Semoga hari cepat berlalu,
Agar tembok ini dapat diruntuhkan semula,
Walaupun aku tahu sampai masa tembok itu tetap akan terbina kembali..



c/p: https://www.facebook.com/WarkahCintaTentera/photos/rpp.476352455801665/1074675752635996/?
type=3&theater

nota: bukan senang nak hidup dengan tentera kena tinggal selalu itu pasti 😃 kalau rasa tak sanggup lupakan aje niat nak kawin tentera.  berdikari + kuat(walaupun kadang rapuh) hehe


Friday, October 6, 2017

3 Oktober 2017...


Holla...

3 Oktober 2017 yang lepas genaplah usia hakak Myra menjangkau ke 26 Tahun...
tua sudah ni... tapi tahun ini bermakna sebab banyak pulak kezutan-kezutanya...haha
2 hari sebelum hari lahir hakak myra dapat hadiah istimewa. sehelai kertas yang bernilai RM300.00 haha mengorek-ngorek le nak membayauu. Sampailah laki den cakap "tahun ni non hado hadiah abang nak bayarkan saman.." perasaan duka meghantui namun redoooo ☹ 

Melangkah hampalah pada awal pagi 3 Oktober dengan laki den kena duty...duty maknanya tak balik le jumpa bini 1 hari..so satu hari dok mereput call laki berulang kali konon nak mintak simpati hahaha teknik tu penting wlaupon tak dapat hadiah pon janji dapat jupa laki hokeyyy.

menganjak ke pukul 11 pagi lebih2 tigu tak igat sangat sebab die tragedi sikit haha
kisah dia gini...
sedang seronok hakak Myra membuang apa yang patut didalam bilik air tiba-tiba dengar bunyi suara yang memanggil..."kak Myra ada orang nak jumpa.." hati dah tertanya sapeeeeeeee??????
pastu biar dulu sambung lagi membuang...datang pulak si hakak yang sorang ni.. "Myra cepattttt ada org nak jumpa..." aduh mak aiii...so keluar la aku tanpa rasa lega kihkih keluar-kelur aje ada yang dah menunggu...sambil tolak-tolak... ehhh kau dah kenape...???
sampai aje depan...
terkebil-kebil kita wakkkk...ada org bagi cekelat leeeee

Gitu sebak pulak hakak myra...tapi masih dalam kawalan lagi.
tq hakak Fyda Adim awok buat kita terkejut  + terharu 



cerita pagi berakhir...hakak myraa bergumbira dengan hadiah yang ada..

sambil-sambil itu hakak myra berfikir nak bukak ketas siasatan untuk keraguan yang timbul dalam hati ni..."semalam nampak laki kita pmsg dan gelak sorang-sorang. bila ditanya jawabnya tak ada apa-apa. panas hati ini. 

tapi tak apa hari tu hari istimewa tak mo gaduh-gaduh.
sedang duduk-duduk makan dengan kawan-kawan dekat kedai  dapat call
"puan Myra..??" ye saya.
"puan kami nak hantar barang dari LAZADA.." .......uIIttt bila aku oder barang ni????.

layan kan aje la takut mak aku yang merajin oder hatar ke ofis aku.
tunggu die di tepi kedai tgok tak ada pon van Lazada yang ada viva putih tepi jalan turun sambail bawak bunga hehe hati hakak Myra lagi muga-munga....macam dapat agak tapi takut salah. buat-buat tak pndang la.. hehe gedik.
perempun tu dekat "puan Myra??" .aha.
sambil senyum die hulur bunga dengan cekelat uwahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
hakak rasa nak lompat masatu.. itu petama kali dapat bunga uollls haha 





selak kad tengok dari suami tercinta i hehe gembira yangan cakap la sampai tak lalu nak makan...sejak bila laki i romentik gile ni hahaha tq la suamiku sebab buat bini ang ni bahgia hehe dalam tak ada tu ade jugak ye.

kengan terindah aku untuk tahun ni tq suami tercinta,hakak fyda dan semua yang bagi ucapan dan doa-doa yang baik untuk i semoga doa kalian makbul...Amin.....

#SWEET26
#MYRA


Sunday, July 30, 2017

Setahun Sudah.. 16/7/16


Setahun sudah berlalu
setahun dah jadi bini orang macam tak percaya je.rasa macam baru je kawin haha
dalam taknak-taknak kau setahun dah jadi bini die..tq la kak fyda adim yang sentiasa menasihatkan aku supaya menerima seadanya haha

16-07-2016 - 16-07-2017
kisah setahun yang lepas bila mak ayah aku beria nak aku kawin..macam-macam ayat yang die orang cakap bila nak suruk aku kawin antaranya "sementara mak degan ayah ada umur nak tengok kau kawin" kriikkk...krikk betul dan sekarang dia megaplikasiakan ayat tu dekat adik aku kahkahkah nasib kau le dikkk....
tarikh yang cantik dan urusannya juga dimudahkan..semua macam tak percaya..nak kawin bukan boleh buat sekelip mata lagi-lagi urusan nak kawin dengan MR.ARMY macam yang semua tahu die orang kena ada macam-macam peringkat jumpa ustaz la temu duga pegawai la dam macam-macam lagi tak mungkin sebualan dapat buat semua tu..tapi itu lah kami...dalam masa sebulan kami jadikan kenyataan... Alhamdulillah segalanya dimudahkan sangat-sangat mudah. dam bila tiba masanya hari akad nikah dan majlis sanding semua berjalan dengan lancar walaupon ada yang aku tak berkenan sana sini(tak mengikut citarasa) tapi semua aku tolak ketepi janji dah nikah ye dokk...ヅ

dia yang sabar
setahun kami berjaya bersabar denagn peranagi masing-masing. nak kata kau sabar banyak tu memang bohong belaka la..mak aku pon kecam aku nanti hahahaha jujur dia la yang paling banyak sabar dengan kerenah aku yang kuat bengis ni..untuk setahun ni bohong kalu aku kata "kami baik-baik aje tak penah gaduhh" cettt nampak nau menipu. setahun yang kami jalani bersama sangat mencabar bila kami saling mengenali masing-masing dengan sedalam dalam yang mugkin.. baru la tau die ni macam ni,macam tu berak telupa nak flush dan sebangainya haha(gilak lakkk) bila ingat lawak, tapi itulah kenyataan bila dah kawin dah tak boleh nak sorok semua perangai buruk baik pasti akan kelur. tak yah dok cover la sekarang tunjuk je yang sebenar. kawin nanti lagi parah. jauh berbeza dari yang nyata.. :p

Anak
Bahagian masing-masing mugkin urusan nikah dan majlis aku dimudahkan..tapi kami diduga dengan anak...anakkk ye anakkk..setiap kali soalan diaju hati akan terasa. sape taknak anak weyy..nakk aku nak sangat tapi ALLAH nak suruh kami kenal erti sabar untuk mendapatkannya. setiap kali berjalan-jalan or dimana-mana aje la tgok orang bawak ank-anak kecil aku dan suami akan berpandangan dan mulut aku pasti bertanya kita bila pulak kan??  .. tak kuat sungguh rasanaya. tapi tiap kali aku ajukan soalan tu, mr.army aku akan cakap "ada rezeki kita sayang" mula berkaca la mata kau masa tu.
tak cukup tu" soalan dah ada kerr??" ni adalah soalan yang paling aku tak nak dengan buat masa ini(soalan membunuh..semangat-semangt aku)..tak cukup kuat lagi aku  nak hadap.harap memahamilah ye.

sudah-sudah le sedih..ni nak buat ucapan ulang tahun buat MR.ARMY aku @ pembaca tegar blog aku walaupon die akan bising bila aku nak hapdate errr... hehe

Selamat ULng Tahun Perkahwinan yang pertama abang..
semoga kita kekal hingga ke jannah, bahagia selalu dan semoga kita cepat dapat anak so lepas ni tak payah lagi nak degan soalan-soalan bila nak ada anak???

sekian...
doakan kebahagian kami yeヅ


Friday, July 28, 2017

Aku Dan MR. ARMY...


Holla..
Lama tak bersiaran di alam blog ni hehe
maklum le sebok dan penat dengan keja-keja harian..
malam ni kena tinggal sorang sorang dekat ruamah...so baru la boleh membelek komputer 
kalau tidak memang dh kene sound "dari tadi duduk hadap benda tu je ke.." paling deep ayat tu..sebab tu aku malas nak bukak dan lama-lama berhabuk dan bersarang le blog teman..

Aku dan MR.ARMY...hehe tajuk nak ala-ala novel gituuww haha
dan MR.army itu adalah suami aku...setahun dah aku melayarai bahtera degan dia..huhu Syukur...masih lagi kami bertahan semoga kekal hingga ke JANNAH..Amin...

dan 
dah setahun jugak aku dah jarang nak meghapdate cite dalam ini blog rindu..tapi apa kan daya..sebelum dapat ayat-ayat yang menyakitkan hati baik aku tak bukak langsung blog ni...huhu

malam ni MR.ARMY aku tak ada kat rumah biasalah keja memang tak menentu kalau kena panggil tengah malam pon dia pegi...tengah tido pon melompat bangun sarung loreng..kau rasa..????
aku tengok aku yang penat huhu
bila die tak ada ni la aku berkesempatan nak bukak dengan aman dan damai..haha
tapi malam-malam sorang sorang macam ni seram jugak tiba-tiba rindu pulak kena perli dengn dia hehe tetiba sangat..errrr

esok last day berfoya-foya dengan dia hahaha pastu nak kena tinggal lagi seminggu...kena tinggal tu wajib bila dah bergelar wife army.. sikit-sikit aku belajar terima tapi kadang-kadang datang mood gedik...mula la aku buat drama lingan air mata dengan dia haha #akuwanitabiasa kihkih ツ 

rindu
gila tak rindu kalau tugas dia tak sebok boleh la call selalu kalau tak beberapa minit je pernah beberapa saat...tu memnag paling runtun qolbu huhu satu patah suara dia kelur di hung talian tu rasa nak menitik air mata...sebulan aku #menahanrindu haha akhirnya berjaya...dan bila die balik kurus kering macam tak makan setahun bini mana tak sedih..tapi aku akui itu tugas dia nak tak nak kena jugak belajar biasakan diri. harap dia tak keluar negara lagi la..dah la berbulan, nak call pon susah. mahalll gile uhh..kopak mak nakkk

dulu tak nak
memang itu hakikatnya aku tak nak laki askarr...ndak mau aku kawin askarrrr....tapi ni namanya jodoh..tolak-tolak, benci-benci,main-main kan orang akhirnya.. #diasuamiku 

kadang-kadang aku faham juga
kenapa dia marah kalau aku hadap komputer ni lelama, maklum le dia buka selalu ada..kalu aku balik.. dia pegi keja, kalau aku pegi keje..dia balik, kadang-kadang aku dah tido..dia baru balik keja... nak perhatian ye sayang ..kehkehkeh

ok la panjang lebar bebelan hakak malam ni(mentang-mentang laki non hado di rumah hehe)..nak ke next entry pulak..
daaaaaaa....

XOXO
Love シシ
Myra Mokhtar

Sunday, June 4, 2017

Selamat Hari Lahir Hakak...


Holla..
 Gigih menaip di malm yang hening... ;p
esok  2/6 tahun sebenar lahir dirahsiakan hahahahahaha
aku kemana sahaja degan die sampai semua orang igat kami sebaya..tapi aku tak pasti die sebaya aku tau aku sebaya die...krikkkkk...krikkkkkk
harap-harap die sebaya aku la :p

kalau cakp fyda mesti ada myra...ala retis gituwww semua orang kenal hokey bukan sedara mara die je yang kenal...sedara mara aku pon kenal die.. baju-baju pon kita orang beli sama warana dan corak dan paki ala-ala boria..

tapi sekarang dah duduk jauh... susah sikit la nak ckp pon payah huhu harap la tidak putus persahabatn kami di tegah jalan(cewahhh macam hubungan cinte la pulak) #silamuntahijo hehe

hari lahir kak fyda..
semoga bahagia sentiasa bersama keluarga tercinta
berjaya dalam apa jua yang akk lakukan 
segala impian tercapai ,
dan yang paling penting persahabatan kita kekal sampai bila-bila ye

kalau ada yang terasa dihati harap saling dimaaf kan
sedangkan adik beradik pon pasti ada yang megguris hati..
maka bermaafan adalah jalan yang paling baik..

kerjaan kami adalah bergambar tak kira masa hihi 

seperna hari lahir hakak kita baling belakang 


setiap gambar ada ceritanya...maka biarlah gambar berbicara..haha

segala kekurangan harap dimaafkan 
biar apa yang terjadi kita sentiasa 
menjaga baik dan buruk masing-masing yang rahsia biar menjadi rahsia hokey..

#janganadabenci(pijam ayat dak ezza jap)hihi
#bff4eva
#adikakak









Sunday, May 28, 2017

Ramadhan Pertama...


Holla...
Salam Ramadhan..
hari ini dah masuk hari kedua ramadhan..

Semalam penuh cabarn bagi aku..
pertama kali menjalakan tanggung jawab sebagai seorang isteri di bulan ramadhan.
bagun seawal 4pagi untuk masak..biasa bgun pul 5 celik-celik mata je semua depan mata...siap hidang makn..(tiba-tiba pagi yang sunyi itu buat aku rindukan mak...) ☹ baru aku rasa..apa yang dia rasa...penat melayan kerenah anak-anak sekalian... penat yang buat die emosi


now my turn..huhu
hari yang huru hara bagi orang yang tak pernah membuat kerja sendiri...
dan biasanya tersedia..
jujur aku kata memang penat..dan bila dah penat emosi mula la  terganggu...dan bila dh terganggu maka terjadi la drama melayu hahaha (bila fikir balik lawak pulak) 
bila semua benda kena buat jagan la si en.suami tersalah cakap  bini die tukar jadi singa hikhik
tapi kejap je dah sejuk..

pagi td boleh gotong royong memasak pagi-pagi buta ツ gitewww....ni namanya gaduh-gaduh gedikkk hahahaha

hari ini aku cuba lagi baik untuk kelurga kecik aku ni...
kurang kan emosi cuba terima hakikat yang tanggung jawab makin besar..
pesan pada diri bila bagun pagi tadi.."ramadhan mengajar kita erti kesabaran" maka bertabahlah wahai Myra Mokhtar huhu~~~

sekian coretan cerita suka duka ramadhan pertama aku sebagai isteri yang serba tak tahu huhu...memang teruk tapi "is ok.." jadi yang lebih baik di hari-hari seterusnya.

#imawifeintraining

sumber gambar : mr.google




Friday, May 12, 2017

S.A.B.A.R..


Lirik Lagu Sabar
 - Ismail Izzani

Jangan menangis, sayangku
Ini hanyalah sementara
Berdoalah

Pada Yang Esa
Terus menahan sabar
Agar bahagia di sana


Mungkin kau tak pernah sedar
Bukalah mata dan dengar
Dengarkan lagu ku
Ku cuba untuk lepaskan
Luahan hati ini
Ku disakiti
Namun jua kau sedar

Kau tersakiti


Now i’m all alone in the dark
Why should I lose you when I needed you the most
The best is the best, the past is the worst
Just let it go, just let it go, no….
Why is it hard for you to see
When everything i’ve done is for you and me

Ku disakiti
Namun jua kau sedar
Kau tersakiti


Jangan pedulikan
Teruskan berjalan
Biar waktu pisahkan kita
Walau bukan selamanya….

Thursday, April 27, 2017

Kena Biasakan..


holla..

hari ni dah masuk khamis..
patutnya kegembiraan harusla terukir indah di bibir hakak myra ni.maka bergentayanggan la angan-angan di minda.Cuti ni hakak nak pi tgok FF8 ☹ 
tapi tidakkk... lupakan sahaja sebabnya masaalah biasa..laki kita kena betugas kat luar Melaka. Uuwaaaa... memang sedih la..

si suami dah tau perangai bini die kalau tahu je dia nak kena keluar melaka untuk berhari-hari pasti mood akan bertukar sendu..jadi sebelum nak bagi tau tu dia guna psikologi..belikan apa sahaja yang bini dia mintak...jadi hati si isterinya akan amat senang rasanaya..(tapi kalau aku tau masa tu die nak memujuk aku mintak benda mahal-mahal hahaha) selesai makan higga perut terasa senak.maka dia mula berkata.. "abang kena pegi KL esok ea..sampai selasa minggu depan.." diikuti dengan muka yang sangat sweet...errrrrr

berubah mood aku hari tu berubah sendu...
sobb...sobbb...rasa nak nagis tapi kita nagis dalam hati aje.
maka si suami tadi menambah nasihat..."jangan la macam ni...abang kan keja...dah tugas kena la pegi jugak..." uwahhhh macam zaman perang pulak aku rasa rayat die.

jadi akak nak bagi nasihat...kalau nak kawin dengan laki pakia unifrom 
Image result for suami uniform kartun
cam ni ke or lain-lain kena selalu kena tinggal ni.
tabahkan lah hati..
kalau rasa tak mampu jagan dekat-dekat degan dia orang..kalau dah jatuh cinta kan susah..macam akak ni hahahaha
sekarang ni tengah belajar jadi kuat tabah kalau kena tinggal.
kena biasakan jugak sebabnya jauh lagi perjalanan rumah tangga kami ni.


Saturday, April 1, 2017

Happy Birthday Mom..


HOLLA..April..

Bulan april dah sampai jadinya kita dah masuk hari lahir mak...
ye...hari lahir  mak kita yang cantik tuuu...hahhaha
tapi tahun ni bulan 4 mak ada geng..
sebab laki den pon sama tapi die hujung-hujung bulan.



jadi mari kita cerita pasal birthday mak dulu..
tahun ni hadiah die dah di beri 2 muggu lebih awal
sebabnya dah terkantoii..errrrrr..adoiiii baru berang nak beli kotak bagai tapi akhinya..mak jumpa dulu..macam boleh bau pulak mak ni uhhhh...

Happy birthday, Mom! I want you to know that I am nothing without you, but I can be everything with you by my side. Love you!
misi nak buat kek buah jadi ke idokkk...tunggu naaa... hehe
 
 

Friday, March 24, 2017

Mati Itu Pasti..


Holla..

Salam Jumaat penuh Barakah..
Selamat meghirup udara yang segar pagi ini
syukur masih bernyawa..  lebarkan senyum pagi ini kepada keluarga tercinta kerana masih lagi di beri peluang bersama mereka.

beberapa hari ini bayk dikejutkan dengan berita pemergian orang sekeliling pergi meghadap ilahi..
semuanya tiba-tiba. terdetik di hati ini..
"bila pulak giliran aku??" huhu
takut..tapi itu kenyataan.."hidup pasti mati" 
melihat air mata yang menitis apabila ahli kelurga mereka meniggalkan mereka buat selamanya..
makin sayu rasa hati ini..
takut nak tiggalkan orang aku sayang..haha pagi-pagi mengarut 😃
mugkin Allah tu sedang gerakan sedikit hati aku..huuh
sedikit dugaan untuk aku sebagai hadiah.. senyum..jagan pernah anggap kita setiasa terinaya..sebab kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita buat ini adalah penginyaan pada orang lain..
tak salah meminta maaf walaupun kita tak salah "mengalah tak berarti kita kalah" janji hubungan kita sesama manuasia sentiasa baik..semoga kita dikengan degan yang baik-baik aje.. シ 
nilai iman itu tidak di ukur degan labuhnya baju atau tudung kita..tapi hati yang bersih 
sama-sama kita mencari keredannya..
walaupun aku tak baik mana pon tapi aku cuba menjadi yang terbaik..
semoga pegakhiran kita juga degan sebaik-baiknya..
salam jumaat dari aku si bakal jenzah huhu
#renugansejenak
#akuyangberdosa

Wednesday, March 15, 2017

senyum lelebo sikit...





Helloo...
nak bagi tau ni..hari ni laki ceq balik uollss
sekian lama menunggu 15/3/2017 ni akhirnya sampai jugak ッ
senyum aku terukir dari sejak mata dibuka sampilah sarapan pagi tadi.. senyum selebo yang mugkin..kalahkan semua kerang-kerang yang busuk tu haha #hatiberbungabungacinta 

selepas sarapan pagi datang pulak yang tak di iginkan 

hakak muntah nakkk oiii...
bukan sikit or sekali tapi berkali-kali sampi rasa lembik dah badan ni...
muntah pon dh rasa pahit yang amat.
jadi kesimpulanya yang dari pagi aku pakai bedak dengan tudung yg lawo sikit akhirnya bertukar menjadi makcik-makcik. skaf pon dh ilang..
bila  begini aku rasa bilik air adalah tempat yang paling nyaman untuk baring dan bergolek-golek(macam nak bagi cadangan supaya adakankan katil dekat situ..) hihi

sekian, kisah mood yang terbang melayang pagi ini...
daaa...



Tuesday, February 28, 2017

Syurga Yang kurindukan..


Image result for lirik surga yang dirindukan 2

Lirik Lagu Surga Yang Kurindukan 

Awan hitam bergulung gulung
Mengabarkan berita pahit
Aku harus gimana pada cintaku

Bisakah aku jadi langit
Biar kulindungi mendungmu
Tak kubiarkan duka berkawan denganmu

Biarkan hatiku bertudung
Menutupi kenyataanku
Menangis sekaligus tersenyum
Pada takdirku

Tak bisa kau paksa cintaku
Berpindah kepada yang lain
Sampai nafasku habis
Ku mau denganmu

Bisakah aku jadi langit
Biar kulindungi mendungmu
Tak kubiarkan duka berkawan denganmu

Biarkan hatiku bertudung
Menutupi kenyataanku
Menangis sekaligus tersenyum
Pada takdirku

Tak bisa kau paksa cintaku
Berpindah kepada yang lain
Sampai nafasku habis
Ku mau denganmu

Inilah surga yang kurindukan
Memastikan kau baik-baik saja
Walaupun kita tak bersama lagi
Kenanglah aku
Cinta


Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2016/12/lirik-surga-yang-kurindukan-laudya-c.html#ixzz4Zz00qRtL

Saturday, February 25, 2017

Bila "DIA" tak ada..


holla...

selamat bercuti uollsss

happy2  la dengan keluarga korang
lagi pon ni kan minggu gaji so enjoy la bebelanja jangan sampai ujung bulan makan megi dah hehe
so berpada-pada la untuk bebelanja.

aku seperti biasa duduk dirumah sepanjang laki tak ada ni...
tapi minggu ni mencabar pulak sebabnya si putih @ dak viva aku buat hal la pulak macam berbau duit je dia kan huwaaaa...

masa-masa gini la buat hal nak itu ini..
maka hari ni duduk la di hosptal kereta errrr
tunggu la malam nanti makanik hantar die pulang rindu sudah


dia di hospital maka aku pon rasa macam nak demam hukhuk... ☹
17 hari lagi laki den nak balikkkk...tak sabar rasanya oiiii

Wednesday, February 8, 2017

minuman ais baik atau tidak..?




                                     Adakah Minuman Sejuk & Berais Baik..?

.
Menurut kepercayaan orang-orang lama, wanita yang sudah berkahwin di nasihatkan supaya jangan sesekali mengamalkan minuman sejuk kerana ia menjejaskan kesihatan dalaman serta menyejukkan peranankan. Penyakit hari ini senang singgah pada badan, tetapi ia amat susah untuk pergi iaitu disembuhkan.
.
Orang dulu-dulu memang berpantang dengan ais kerana akan menyebabkan rahim longgar, berangin dan berair. Ini akan menyebabkan proses persenyawaan gagal berlaku.
.
Selain itu, bagi wanita yang sedang datang haid, elakkan minum minuman berais dan makanan ubi kayu kerana angin boleh memudaratkan dan secara tidak langsung akan mengganggu sistem peranakan. Elakkan makanan yg tajam seperti nenas, rebung, tapai, ubi kayu, tembikai, air kelapa dan tebu.
.
Justeru, amalan pemakanan sihat dengan membanyakkan minum air kosong atau air suam amat penting kerana ia dapat meneutralkan kembali makanan yang diambil. Jika minum air, pastikan anda duduk dan jangan sesekali minum berdiri kerana air itu akan terus mengalir ke bahagian peranakan dan menyejukkannya.
.
Sememangnya wanita banyak pantang larang terutama dalam aspek pemakanan dan ia tidak boleh dipandang remeh kerana kesannya boleh dirasai selepas melepasi usia 40 tahun. Justeru, paling elok untuk diamalkan ialah air suam atau air kosong saja selain banyakkan makan sayuran dan buah-buahan.
.
Walaubagaimanapun, menurut pandangan dan nasihat Profesor Dr. Nik Hazlina Nik Hussain, Penyelaras Unit Perkembangan Kesihatan Wanita (Pakar Obstetrik & Ginekologi), Pusat Pengajian Sains Perubatan Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia Kubang.
.
Dr Nik Hazlina mengatakan amalan mengelakkan makanan ‘tajam’ atau ‘sejuk’ juga lebih berdasarkan kepercayaan masyarakat, kesahihannya dari sudut perubatan moden belum terbukti.
.
Namun demikian, tidak salah mengelakkan makanan terbabit sewaktu ikhtiar hamil & kehamilan memandangkan ia bukan makanan ruji kita iaitu tidak menjadikan kita kempunan atau kebuluran jika tidak mengambilnya. Beliau juga menekankan amalan kesederhanaan perlu di titikberatkan dalam aspek kehidupan kita termasuk dalam pengambilan makanan untuk kesuburan.
.
Justeru harus di ingatkan, pengambilan pil kesuburan Clomid berterusan melebihi 6 bulan boleh mengakibatkan masalah bengkak Rahim.
.
Ada bidan kampung ajar, ais dan air sejuk mmg kna pntang..utk yg nk usaha hamil..satu sbb ia kembangkan rahim utk ppuan, & mencairkan air mani bg lelaki...^_^

#copy

sumber : https://www.facebook.com/groups/794355837374692/?multi_permalinks=1007257589417848&notif_t=group_highlights&notif_id=1486515152544115




Tuesday, February 7, 2017

Nurul Yuyull Story Moryy: ThrowBack Family Vacation '16 : Terengganu

Nurul Yuyull Story Moryy: ThrowBack Family Vacation '16 : Terengganu: Assalamualaikum dan salam perpaduan...�� Laut biru yang cantik.. Tajuk kali nii nak cerita pasal aku punye family vacation lahh....

http://nurulairil9311.blogspot.my/

Sunday, January 22, 2017

Saya Nak..Tapi Allah suruh saya Sabar..



Holla..
hari ini akak Myra nak share sikit
bukan hasil tulisann kita tp jumpa di fb
bagi semangat..! tak semestinya tak ada anak aku tak boleh bahagia
yang pasti Allah maha mengetahui.. "suara-suara sinis jaga-jaga tak semestinya awak ada anak suami awak tak cari lain hehe"

aku akui setiap kali ada pertanyaan tentang anak atau pon terlihat kanak-kanak hati jadi sebak sendiri.. #hatimenangissiapatahu
sapa kata kita tak nak..kita nak awak tapi mungkin kita belum sedia.. so Allah suruh kita sabar..
nikmat menanti untuk orang-orang yang bersabar. itu aku yakin.

"Aku nak beri sedikit motivasi buat isteri² di luar sana yg masih belum mengandung setelah bernikah buat berberapa ketika. Memang awal pernikahan, kita mengharapkan sgt² kehadiran zuriat. Kita akan lalui fasa menunggu agar tak datang period pada setiap bulan yg berlalu. Tapi setelah 6 bulan kawen, tak ada lagi tanda² akan mengandung, malah period datang macam biasa je, macam tak bersalah pulak ye?
Lepas tu kita pun start rasa tertekan, eh bila la nak mengandung ni. Org lain elok je bunting pelamin segala, ada yg lps pantang terus hamil lagi. Mudahnya, MashaaAllah. Kengkawan pulak jenis yg tahu je mengandung, terus update pregnancy test kit tunjuk pada semua, lepas tu tak habis cerita pasal muntah, mual, muak loya setiap pagi. Penuh newsfeed dgn cerita mereka.
Buat wanita/ isteri yg mengharapkan kehamilan, bersabarlah. Aku nak kamu semua buka mata, lapangkan perasaan dan fikir kenapa belum lagi buat masa ini direzekikan anak² buat kita.
Aku lihat ramai sebenarnya, yg boleh mudah mengandung, anak sampai 2 atau 3, tapi suami tak sayang. Kena cerai, kena tipu, malah diabaikan oleh pasangan. Mereka mudah ada anak, malah bukan seorang, tapi suami tak sayang. Kena tinggal pulak tu pun ada.


Sekarang fikir, kita yg lambat mengandung ni ada je suami siang malam dengan kita. Sayangkan kita walau takde zuriat bersama, masih bersungguh² ambil berat, dan tak curang pun dibelakang kita. Jadi, suami ini adalah suatu nikmat. Maka nikmat Tuhan yg manakah hendak kamu dustakan?
Kita suka sgt letak anak sebagai titik fokus kebahagiaan. Memang tak dinafikan, anak ini buat ibu ayah gembira bahagia sbb mereka adalah cahaya mata. Tapi kita cepat sgt lupa, Allah blh beri bahagia dengan pelbagai lagi cara sbnrnya. Allah Maha Bijaksana dan Maha Pemurah buat kita
Jangan tertekan sgt bila tak ada anak lagi. Kita kira anak² ni akan sentiasa buat kita gembira. Tapi kita tak tahu betapa besar amanah yg kita kena pikul. Lepas ada anak, bukan sahaja nak kena jaga kebajikannya dan membesarkan dia, kita kena didik dia dgn agama. Mampukah kita sbnrnya?
Kita rasa kita dah sediakan kewangan yg mencukupi jadi sepatutnya kita layak ada anak sendiri. Tapi Allah lebih tahu akan apa yg kita perlukan dalam hidup ini. Allah nak kita guna rezeki utk bahagian yg lain dulu sblm diberi kepada anak. Sebab tu, ramai pasangan yg hidup gembira dpt pergi bercuti ke sana sini. Sekarang fikir, kita rasa seronok dapat duduk rumah jaga anak, tapi ada sahaja yg akhirnya bosan sebab asyik kena duduk rumah jaga anak. Sementara Allah beri rezeki dan peluang nak travel saja sini, nikmati dan syukurilah. Sebab bila dah ada anak nnt takut kita sibuk di rumah terus tak dapat pegi mana² lagi. Itu barangkali.
Terlalu memikirkan nak ada anak, smp kita lupa ada pasangan yg mudah sgt nak dpt zuriat sampai akhirnya mereka "tak mahu" ada tambahan zuriat. Mula la keluar alasan, belum ready, takde keperluan nak anak ramai dan ekonomi gawat. Mereka pula tak percaya pada ketentuan rezeki. Lepas tu sibuk pasang implan, ikat rahim, makan pil perancang dan bersusah payah la sedaya upaya agar takde janin dalam rahim mereka. Hidup asyik memikirkan eh tak suka la nak mengandung, alah lecehlah mengandung,ala "eksiden" pula, ala kenapa cepat sgt mengandung, penat la tak larat la.. Merungut sahaja!
Allah mahu beri atau belum memberi, itu atas kehendak dan kekuasaanNya. Kita tak perlu banyak mempersoalkan apa yg Allah swt dah rancangkan buat kita. Kadang kita lihat, dah kawen bertahun² takde anak, rupanya ada takdir lain yg mendatang, suami pula bermasalah. Itu tandanya Allah swt tak mahu membebankan kita. Kita kira anak itu satu²nya pengikat kasih sayang suami. Ada terlalu ramai jangan sampai kita jadi tak terurus diri. Suami kalau ikhlas syg, takde anak pun dia akan sayang sampai mati. Aku pernah dengar, anak dah 7 org tapi masih curang pada isteri!

Hidup ini perlu banyak belajar utk mensyukuri segala nikmat yang diberi. Setiap hari ucap Alhamdulillah, terima kasih Allah sebab bagi pelbagai nikmat tak terhitung banyaknya. Terlalu runsing nak ada anak, jangan buat diri alpa bahawa Allah itu merancang dgn cintaNya. Apa yang kita tak dapat di dunia, bakal disediakan nikmat yg lebih besar di akhirat sana. Kata kuncinya, sabar. InshaaAllah"



Wanita Terakhir..







Lirik Lagu Wanita Terakhir - Fattah Amin

Menjelang Hari - Hari Bahagia Kita
Kubayang Wajah Indahmu Bersamaku
Disisiku kau ukir senyum manismu
kau masih belum milik ku lagi...

Sambutlah cintaku duhai sayang
cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini
Sendiri...

Selamat malam Wanita Terakhir
Tak mungkin ku kan temu seindah ini
Sampai bila ku harus menanti
Untuk kau menjadi milik ku
Ohhhh sayang
Sungguh sempurna
Tiada lain ku mahu

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri
Dan aku renangi lautan sepi
Menukil kembali bayang mu disini dalam pelukanku
Selamanya

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri

Terimalah cinta ku kekasihku
Ku impi bersamamu hingga ke syurga
Biar kita bahagia untuk selamanya
Abadi

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri

Selamat malam Wanita Terakhir
Tak mungkin ku kan temu seindah ini
Sampai bila harus ku menanti
Untuk kau menjadi milikku..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...